Log in
Bij een bevalling van een eerste baby wordt er niet alleen een kindje geboren, maar een heel gezin. In de eerste week na de bevalling wordt de kraamvrouw bijgestaan door de kraamverzorgende. Bij thuiskomst uit het ziekenhuis, gaat ze naar het gezin toe. En bevalt een vrouw thuis, dan is ze als rechterhand van de verloskundige al bij de bevalling aanwezig.
Geertje Kindermans

Vroeger nam de kraamverzorgster het hele huishouden over. Tegenwoordig willen veel mensen dat niet meer, zegt kraamverzorgster Nthabiseng Lohman. Zij stelt zich daarom meer dienstbaar op en overlegt met de ouders.

De kraamverzorgende neemt de eerste week de zorg voor moeder en baby op zich. Het is haar taak om te controleren of het medisch goed gaat met moeder en kind. Ze neemt de polsslag op, houdt de temperatuur bij, kijkt of de hechtingen goed genezen en of de baarmoeder goed herstelt. En ze is er om het jonge gezin de eerste dagen door te helpen.

Ze is veel bezig met het geven van voorlichting en advies. Loman: ‘We leggen uit hoe je een baby het beste kunt vastpakken, hoe je hem aan de borst kunt krijgen, waarom het belangrijk is dat het zo gebeurt. Ik vertel over de temperatuurschommelingen van baby’s, over hun slaap- en huilgedrag. Ik leg uit hoe je een kindje in bad kunt doen, kunt