Lees verder
Op donderdag 29 oktober 2020 vindt het jaarlijks congres over hoogbegaafdheid online plaats. Vanaf die tijd zullen deelnemers een maand toegang krijgen tot de video-bijdragen van de sprekers en zal er op gezetten momenten gelegenheid zijn tot het stellen van vragen aan kopstukken als Tessa Kieboom, Kathleen Venderickx en Eleonoor van Gerven. Het thema van dit jaar is “de hoogbegaafde als geheel”.

Wie denkt aan iemand die hoogbegaafd is, denkt in de regel als eerste aan iemand met een erg hoge intelligentie. Maar een hoogbegaafde is eerst en vooral een persoon. Sterker nog, of iemand hoogbegaafd mag heten, hangt niet alleen van diens intelligentie af, maar ook van zijn of haar persoonlijkheid. Creativiteit en doorzettingsvermogen zijn bijvoorbeeld ook belangrijke kenmerken van hoogbegaafdheid. Tegelijkertijd hebben hoogbegaafden ook relaties met anderen, hebben ze een gevoelsleven en groeien ze op in een bepaald gezin binnen een bepaalde cultuur. Ook kunnen ze last hebben van dezelfde problemen waar andere mensen tegenaan lopen, zoals bijvoorbeeld het opgroeien in een kansarm gezin. Of ze hebben een vorm van autisme of andere ontwikkelingsproblematiek. Dat ze soortgelijke problemen ervaren betekent echter niet dat ze altijd met het reguliere onderwijs-, zorg- en hulpaanbod geholpen kunnen worden, want hun hoogbegaafdheid is wel vaak een belangrijk en bepalend aspect in het vinden van oplossingen. Dit jaar staan we dus extra stil bij alle aspecten van het hoogbegaafd-zijn en niet slechts de cognitie. Op het online-congres zal meer de diepte opgezocht worden dan in de eerdere edities.

Sprekers

Op het online-congres zal meer de diepte opgezocht worden dan in de eerdere edities. Er is gekozen voor prominente sprekers, waarvan de meesten twee bijdragen verzorgen: een inleidende en een verdiepende:

  • Prof. Dr. Ir. Kathleen Venderickx (Exentra) – “Opvoeden van hoogbegaafde kinderen” en “De cruciale rol van communicatie”
  • Prof. Dr. Tessa Kieboom (Exentra) – “De hoogbegaafde leerling op de middelbare school: een uitdaging!” en “De concrete invulling van onderwijsinterventies in het voortgezet onderwijs”
  • Drs. Eleonoor van Gerven (Slim!Educatief) – “Emotieregulatie bij begaafde leerlingen” en “Dubbel bijzondere leerlingen”
  • Lineke van Tricht (Bureau Talent) – Gelijke kansen in het onderwijs met behulp van academische taal

Accreditatie, korting en aanmelding

Aan dit online congres is accreditatie aangevraagd bij Registerplein, NIP K&J/NVO-OG, Verpleegkundig Specialisten Register, ADAP (EN-scholing), SKJ, Kwaliteitsregister V&V, SRVB, AbSg, Lerarenregister, LBSB, LBRT en LV POH-GGZ.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op: www.congresburo.com/hb2020/