Log in
Voor de tiende maal organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Autisme afgelopen oktober het landelijk Autisme Congres. In dit jubileumjaar was er aandacht voor de diversiteit binnen de autismespectrumstoornis, de benaming waar alle vormen van autisme onder geschaard worden in de dsm-5. Aan bod kwamen onder andere de levenskwaliteit van mensen met autisme, het nut van vroege diagnostiek, de extra ingewikkelde hulpvraag bij een verstandelijke beperking en, heel actueel, de decentralisatie van de zorg, zo hoorde Inge Brandt.
Inge Brandt

Een vol programma op het landelijk Autisme Congres dat afgelopen oktober plaatsvond in de Jaarbeurs te Utrecht. Onder meer de levenskwaliteit van mensen met autisme, het nut van vroege diagnostiek, de extra ingewikkelde hulpvraag bij een verstandelijke beperking en de decentralisatie van de zorg stonden op het menu. De sprekers waren politicus, hulpverlener of (ervarings)deskundige.

Deze diversiteit in onderwerpen en sprekers leidde onvermijdelijk tot een wat rommelig programma qua vorm en inhoud. Was dat erg? Nee, de bijzonder leuke duo presentatie van Swanet Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, en de autistische Gijs Horvers gaf de dag een gemoedelijke sfeer. Perfect op elkaar ingespeeld en met leuke een-tweetjes loodsten ze het publiek – bestaande uit hulpverleners, mensen met autisme en naastbetrokkenen – bijna vlekkeloos door een interessante en vermakelijke dag.

Politiek

Het is de week voordat het mediacircus rondom de eerste spreker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn, losbarst. Zijn vader beklaagde zich in