Lees verder
Drie grote NIP-vlaggen wapperen in de lucht bij het binnenlopen van Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Bijna 400 psychologen betreden de oude veehallen om het NIP Jaarcongres 2024 bij te wonen. De oude veehallen doen Rudolf Ponds, dagvoorzitter en voorzitter van het NIP, direct terugdenken aan zijn studententijd in Groningen. Psychologiestudenten maakten in die tijd geregeld hun tentamens in een voormalige veemarkt.
Nederlands Instituut van Psychologen

Harry Potter

De eerste twee plenaire keynotes gaan over maatschappelijk en individuele veerkracht. Na een sterk betoog van Karen van Oudenhoven-van der Zee, bepleit Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht aan de Universiteit Leiden, waarom veerkracht niet bestaat. ‘Veerkracht verschilt binnen personen en tussen personen en is bovendien niet meetbaar. Veerkracht is als label daarom niet zinvol.’ Daarnaast vertelt ze dat het ophalen van positieve herinneringen kan helpen bij het omgaan met negatieve traumatische ervaringen en zo veerkracht op dat moment versterken. Ze vergelijkt het met Patronussen en Dementoren uit de Harry Potterboekenreeks. Een magische positieve kracht die ontstaat door positieve herinneringen op te halen en die beschermt tegen wezens die al het geluk uit iemand kunnen zuigen.

Na een kop koffie met Bossche bol schuiven de bezoekers aan bij een sessie naar keuze. Populair is de lezing van rouwpsycholoog Manu Keirse. Keirse krijgt de zaal doodstil. Aan de hand van ontroerende anekdotes vertelt hij de aanwezigen, zonder enig beeldmateriaal, over hoe hij als psycholoog mensen heeft bijgestaan die binnenkort gaan sterven of onlangs een dierbare hebben verloren. Met poëtische en treffende uitspraken zorgt hij voor kippenvel: ‘Verhuizen van de buitenwereld naar het hart van je dierbaren. Dát is sterven.’ Tijdens de lunchpauze staat er een rij om een gesigneerd boek van hem te kopen.

Bullshit over psychologie

Na een tweede sessie naar keuze en een vegetarisch worstenbroodje sluiten we gezamenlijk af met een dialoogsessie over psychologen in de media. Rudolf Ponds en het publiek stellen vragen aan ervaringsdeskundige Thijs Launspach. Hoe werkt het eigenlijk? Waar ga je wel en niet op in?

Launspach geeft tips en adviezen en vraagt zich hardop af of we het ons als beroepsgroep eigenlijk wel kunnen veroorloven om niet in beeld te komen en stil te blijven in de media. ‘We leven in een maatschappij waarin er een hoop bullshit over psychologie wordt verkondigd. Dat zou wel eens een hoop schade aan kunnen richten.’ Misschien dat niet iedere psycholoog in de zaal staat te trappelen om een tv-optreden of een interview voor een krant te geven, maar tijdens die laatste uitspraak wordt instemmend geknikt.

Kun je niet wachten tot het volgende NIP Jaarcongres? Houd vrijdag 20 juni 2025 dan vast vrij in je agenda.