De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van De Psycholoog.
Vraag op een verjaardag naar eetstoornissen en je krijgt vaak een verhaal over zwaar ondervoede meisjes die niet te helpen zijn. Linda: “Ook ik had een eenzijdig beeld van eetstoornissen, voordat ik bij Novarum kwam werken. Maar het omvat zoveel meer. We zien hier zowel mannen als vrouwen, jong en oud, en we behandelen alle eetstoornissen: boulimia, anorexia, eetbuistoornissen en ARFID. Ook mensen met morbide obesitas die een eetstoornis hebben en binnenkort een maagverkleining ondergaan, behandelen we hier. We hebben zoveel ervaring en specialistische kennis in huis dat we velen kunnen helpen.”
Meer dan eetproblematiek
Hoewel vergaand gespecialiseerd op eetstoornissen, houdt Novarum de blik open voor bijkomende problematiek. “We werken hier sinds 2015 met de CBT-E-methodiek. Die behandeling is wetenschappelijk onderzocht en blijkt heel effectief. Toch weten we ook dat er bij cliënten vaak meer speelt dan alleen de eetproblematiek. Soms is er bijvoorbeeld ook sprake van PTSS, autisme of persoonlijkheidsproblematiek.
Dat het comorbide behandelen de aandacht heeft binnen Novarum, blijkt ook uit de hechte samenwerking met andere specialismen binnen Arkin en met ketenpartners in heel Nederland. “Met het NPI onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we de krachten kunnen bundelen voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek.”
Arkin is met elf behandel en expertise centra met elk een eigen specialisme een van de grotere ggz instellingen van Nederland. De specialismen zoeken de samenwerking met elkaar op om van elkaars kennis te kunnen profiteren. Deze combinatie van specialisme en brede focus maakt het werk voor medewerkers aantrekkelijk en veelzijdig.
Onderzoek
Linda is zelf nauw betrokken bij een onderzoek rondom mensen met anorexia en PTSS. “Zij vallen vaak buiten de boot. Van eetstoornisspecialisten moeten ze eerst aan hun trauma werken, en van het traumacentrum moeten ze eerst herstellen van ondergewicht. Maar bij sommige cliënten zijn PTSS en eetstoornis zo met elkaar vervlochten, dat afzonderlijk behandelen niet werkt. Dan kan herstel van de eetstoornis leiden tot meer traumaklachten en andersom.”
“Daarom doen we nu samen met het Sinai Centrum een onderzoek. Daarbij krijgen mensen in onze kliniek een eetstoornis- én traumabehandeling.” Mede vanwege het onderzoek werkt Linda ook een aantal uren per week bij het Sinai Centrum. Dat zorgt voor een kruisbestuiving. “Onderling wisselen we meer kennis uit. Ook begrijpen we elkaar beter. Vonden we elkaar voorheen streng in het toelatingsbeleid, nu snappen we elkaars overwegingen en kunnen we makkelijker afstemmen.”
Oog voor innovatie
Volgens Linda is het uitvoeren van onderzoek echt iets voor Novarum. “Dat ontwikkelen, dat nieuwsgierige zit in ons DNA. Zo hebben we bijvoorbeeld ‘BEDonline’ ontwikkeld. Een online behandeling voor mensen met een eetbuistoornis. Verder hebben we een interventie ontwikkeld voor mensen met obesitas en een eetstoornis. Hierbij combineren we een online behandeling met korte beeldschermsessies.”
Ook de eigen ontwikkeling van medewerkers staat binnen Novarum centraal, zo weet Linda uit eigen ervaring: “We hebben een intern trainingshuis, zodat je je blijft ontwikkelen. Als nieuwe medewerker begin je bijvoorbeeld met een goede basis qua methodiek. Naarmate je langer bij ons werkt, specialiseer je je verder. Met een poli en een kliniek in huis heb je sowieso veel keuzemogelijkheden.” Behalve voor interne opleidingen is Novarum ook een belangrijke plek voor psychiaters en psychologen in opleiding: “Met de kennis die zij vanuit de opleiding meebrengen, doen ook wij ons voordeel.”
Vormgeven van je eigen rol
Behalve de onderzoeks- en opleidingsmogelijkheden noemt Linda ook de ruimte die ze bij Novarum krijgt om verschillende accenten te leggen in haar werk. “Natuurlijk heb ik als GZ-psycholoog de rol van regiebehandelaar, maar ik ben bijvoorbeeld ook aandachtsfunctionaris voor PTSS. Daarnaast nodigt het management je uit om met nieuwe ideeën, plannen en verbeterinitiatieven te komen. Doordat je je werk zo zelf kunt vormgeven, blijft het afwisselend.”
Dat Linda graag bij Novarum werkt, heeft ook te maken met haar team. Ze waardeert de expertise en de samenwerking binnen het team, dat naast psychologen en GZ-psychologen ook uit diëtisten, sociotherapeuten, psychiaters en huisartsen bestaat. “De laagdrempeligheid is fijn. Dat zie je lang niet overal. Wat ik ook als prettig ervaar: we zijn niet alleen erg betrokken bij de cliënten maar ook bij elkaar.”
Verdere kennismaking
Linda kan iedere psycholoog die de kwaliteit van leven van mensen met een eetstoornis wil verbeteren, een kennismaking met Novarum van harte aanraden. “Soms ontmoet je mensen die al jaren lijden onder een eetstoornis en die door therapie de relatie met eten en zichzelf herstellen. Dat maakt dit werk ook zo waardevol voor mij.”
Meer weten over Novarum?
Klik hier voor webinars en leer meer over de behandelingen en werkzaamheden bij Novarum of een van de andere specialismen.