Log in
Er zijn lange wachtlijsten in de ggz en er is een groeiende prevalentie van psychische klachten. Ondanks een grote vraag naar psychologen door deze omstandigheden, zijn er voor recent afgestudeerde basis psychologen weinig mogelijkheden om de arbeidsmarkt te betreden. Nathalie Heijkoop, Carina Post en Tristan Renkema, drie recent afgestudeerde basis psychologen die zich inzetten om hun medestudenten te helpen met de eerste stap naar de arbeidsmarkt van de psychologie, geven hun kijk op deze paradox. Ingmar Visser reageert.
Carina Post, Nathalie Heijkoop, Tristan Renkema, Ingmar Visser

Veel hulpverleners en cliënten binnen de ggz klagen over de huidige organisatie van de zorg en de condities waaronder die moet worden uitgevoerd. Neem de wachtlijsten waarmee cliënten vaak worden geconfronteerd. De lange wachtlijsten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de cliënt. Deze werken demotiverend, waardoor de cliënt veelal in een negatieve spiraal belandt. Dit resulteert vaak in verergering van de klachten op het moment van hulpverlening.

Om de enorme wachtlijsten binnen de ggz tegen te gaan, zou je verwachten dat er veel vraag is naar psychologen. Bij een korte zoektocht langs websites van psychologenpraktijken komen inderdaad veel vacatures aan het licht. Deze vacatures zijn echter veelal gericht op gz-psychologen of basispsychologen met minimaal drie tot vijf jaar werkervaring. Voor net afgestudeerde psychologen lijkt er dan ook geen ruimte te zijn op de arbeidsmarkt. Dit terwijl er jaarlijks veel nieuwe psychologen afstuderen die maar al te graag aan de slag willen in de ggz.

Kortom, er is