Log in
Ons tbs-systeem is een goed functionerend systeem waar in het buitenland geregeld jaloers naar wordt gekeken. Maar de kritiek is in Nederland niet van de lucht, zeker als het misgaat. ‘Het is onze taak incidenten te voorkomen,’ aldus Martijn Koerhuis, geneesheer-directeur van tbs-kliniek de Kijvelanden, waar in 2017 een steekincident plaatsvond. Maar helemaal geen incidenten, dat bestaat niet. Hoe balanceer je op het slappe koord tussen tbs’ers helpen goed terug te keren in de samenleving en de buitenwereld tegelijkertijd een veilig gevoel geven? De Kijvelanden ontvangt De Psycholoog en laat zien hoe het er binnen de muren van de kliniek aan toegaat.
Geertje Kindermans

Tbs-klinieken doen hun uiterste best om incidenten te voorkomen, maar soms gaat het mis, dat is onvermijdelijk. En dan is het makkelijk om vanaf de kant te roepen dat het niet had mogen gebeuren. Natuurlijk mocht het niet gebeuren, maar soms gebeurt het wel. Tbs-kliniek de Kijvelanden kreeg zo’n incident te verwerken en wil wel wat openheid van zaken geven. Wat gebeurde er? Hoe kon het zover komen? Wat is er na het voorval veranderd? En ook: hoe ga je om met kritiek in deze situatie?

Schaar

Het is vrijdag 3 februari 2017 als Michel T. een schaar vraagt aan zijn sociotherapeut om een draadje van zijn trui af te knippen. Hij krijgt de schaar en vanuit het niets steekt hij zijn therapeut neer. Die zal twee dagen later aan zijn verwondingen overlijden. Dit incident doet veel stof opwaaien, er wordt veel over gespeculeerd. T. zou ritalin hebben gesnoven, er worden in de kliniek sowieso veel drugs gebruikt, dit

1. Het rapport is te vinden op de Rijksoverheid: https://tinyurl.com/s4tlnzj