Log in
Ik was veertig jaar psycholoog geweest en had me gespecialiseerd in Rationeel-Emotieve Therapie (RET), een psychotherapie waarbij irrationele gedachten worden vervangen door rationele overtuigingen. Het boek dat ik erover schreef, is goed verkocht. Maar toen ik op een dag de diagnose kanker kreeg, stond ik met lege handen. RET is voor milde problemen een oplossing, maar bij zoiets heftigs als kanker, heb je er niet veel aan. Voor wie eenmaal kanker heeft gehad, is rugpijn nooit meer gewoon rugpijn. Altijd denk je: het zal toch niet? En dat is geen irrationele gedachte, de dokter kan niet zeggen dat je geen kanker meer krijgt. Ze kunnen alleen zeggen: op dit moment ben je kankervrij.
Geertje Kindermans

Wat doe je?

Het begon ermee dat ik bij de huisarts was, ik had geen enkele klacht en een keurige psa-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen, een waarde voor prostaatkanker) voor mijn leeftijd. Ik had alleen een lichte vorm van bloedarmoede en op aandringen van mijn toenmalige partner liet ik het nakijken. De huisarts deed een inwendig onderzoek en bleef me maar toucheren.

‘Wat ben je toch allemaal aan het doen?’ vroeg ik.

Hij voelde iets en stuurde me door naar de uroloog.

Nog steeds maakte ik me geen zorgen, maar na een echo was het duidelijk: foute boel. Ik ben het ziekenhuis uitgelopen, heb sigaretten gekocht terwijl ik niet meer rookte en daarna ben ik thuis als een gek gaan rondbellen. Ik belde naar specialisten in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. Dat was niet netjes van mij, maar als je brutaal bent en je gebruikt je titel, kom je ver. Ik kreeg snel toegang tot de