Log in
Wat houdt het TOPGGz-keurmerk in? Werkt het goed, maakt het duidelijk bij wie je moet zijn voor welk probleem? Of zit er wat in de kritiek die ook te horen is? Aan het woord Ellen Mogendorff, directeur van TOPGGz en psychiater Jim van Os, hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht.
Geertje Kindermans

Het is het beste wat de specialistische ggz te bieden heeft: afdelingen met een TOPGGz-keurmerk. De basiszorg kan goed zijn, de gespecialiseerde zorg ook, maar voor sommige cliënten heeft dat geen of onvoldoende effect. Dan kunnen deze cliënten zich wenden tot een in hun probleem gespecialiseerde TOPGGz-afdeling; de paradepaardjes van de ggz-instellingen. Die TOPGGz-afdelingen voeren behandelingen uit, maar doen ook onderzoek en zijn expertisecentra waar hulpverleners en cliënten terecht kunnen voor advies of een second opinion. Daar wordt de hele sector binnen de ggz beter van, stelt Stichting Topklinische GGz (TOPGGz).

Klinkt goed, maar er is ook kritiek op het keurmerk van vakgenoten, die onder andere op twitter voorbijkomt en in de wandelgangen te beluisteren valt. En de column in Arts en Auto die erover verscheen, werd veel verspreid. Het keurmerk zou te duur zijn; zorggeld dat beter besteed kan worden. Een afdeling kan heel goed zijn, maar als het bestuur van de instelling