Log in
Stel, je kind heeft een zeldzame geboorteafwijking. Als bezorgde ouder wil je op de hoogte blijven van wat wetenschappers over deze afwijking ontdekken. Dat kan. Voor $30 per artikel kun je de nieuwste wetenschappelijke kennis kopen van een uitgever. Maar sinds kort kun je deze artikelen ook illegaal downloaden. Mag dat?
dani

Het lijkt wel een moderne versie van Kohlberg’s klassieke werk naar de ontwikkeling van moraliteit. Hij gebruikte in zijn onderzoek het ‘Heinz Dillema’. De vrouw van Heinz gaat dood, tenzij Heinz een medicijn koopt. Het medicijn wordt voor $2000 verkocht, maar kost slechts $200 om te maken. Heinz heeft $1000. Mag Heinz het medicijn stelen? Wat hier van belang is voor Kohlberg, is niet of je vindt dat Heinz mag stelen, maar waarom je dat vindt.
Wetenschappers worden veelal betaald van belastinggeld. Ze doen onderzoek, schrijven artikelen, en geven die dan gratis aan uitgevers. Die krijgen het copyright, laten het artikel voor 12 cent controleren en opmaken door iemand in India, en verkopen de artikelen massaal voor enkele tonnen per jaar aan de bibliotheek van de universiteit van de onderzoeker. In 2014 maakte Elsevier hiermee 37% winst op ruim 2 biljoen aan inkomsten.
Onze bezorgde ouder heeft geen toegang tot een universiteitsbibliotheek. Ouders kunnen het artikel wel direct van de uitgever kopen, maar dat is wat