Lees verder
Eigenaar en oprichter van Assessmentcoaching Nederland, Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP en auteur van Succes met je Assessment.
Nederlands Instituut van Psychologen

‘Als een van de weinige assessmentcoaches in Nederland help ik mensen om zich voor te bereiden op hun assessment. Een deel van mijn klanten heeft in het verleden een negatieve ervaring gehad en wil dat nu proberen te voorkomen. Andere klanten kampen met prestatiestress en willen beter weten wat ze te wachten staat. En tot slot zie ik klanten die te druk zijn om een assessment zelf goed voor te bereiden en die daarom mijn hulp inschakelen.

Toevallig hebben wij bijvoorbeeld veel klanten die willen solliciteren voor raadsheer of rechter. Dat is een lange sollicitatieprocedure en er gaan veel geruchten over de heftigheid ervan. Zij kunnen dan wel wat hulp gebruiken.

Een sessie met een klant duurt zo’n twee tot drieënhalf uur. Het is afhankelijk van de vraag van de klant hoeveel sessies er nodig zijn. Tijdens zo’n sessie focussen we ons meestal op één onderwerp. Bijvoorbeeld op de capaciteitentest, daar willen klanten vaak mee aan de slag om te oefenen en om beter te weten wat ze te wachten staat. De capaciteitentest brengt iemands cognitieve capaciteiten in kaart.

Tijdens zo’n sessie vraag ik altijd eerst of de klant denkt ergens door belemmerd te worden. Misschien heeft iemand dyslexie, is iemand afgeleid vanwege een privésituatie of heeft iemand al veel stress omdat we gaan oefenen met de capaciteitentest. We bespreken dan ook of het nodig is om dit tijdens het daadwerkelijke assessment aan te kaarten.

Sommige klanten hebben negatieve ervaring met een assessment gehad en willen dat nu voorkomen

Daarnaast zijn we tijdens de sessie vooral aan het oefenen. Daarvoor gebruiken we oefenmateriaal wat we zelf ontwikkeld hebben. Ik vraag de klant de opgaves hardop te maken zodat ik hoor welke denkstappen iemand maakt. Daar kan ik dan gericht feedback op geven. Ik probeer ook altijd te benadrukken wat iemand goed doet om iemands zelfvertrouwen te vergroten. En als iemand een kritische opmerking over zichzelf maakt, zoals ‘Wat stom dat ik dat niet zag!’, dan maak ik dat onderwerp van gesprek. Dat soort gedachten helpen niet bij het maken van de test. Ik maak dan geregeld gebruik van Acceptance and Commitment Therapy.

Tijdens een sessie focussen we ons ook regelmatig op het interview of oefenen we met rollenspellen, ook vaak een onderdeel van een assessment. Aankomende leidinggevenden moeten bijvoorbeeld in staat zijn medewerkers aan te spreken op niet goed functioneren of slecht nieuws kunnen brengen en medewerkers daarin mee kunnen krijgen. Als assessmentcoach speel ik dan een medewerker die best wat weerstand biedt tegen zo’n mededeling.

De rest van mijn werkdag besteed ik vaak aan het voorbereiden van een sessie. Ik lees de vacature, iemands cv en motivatiebrief, verdiep me in de organisatie en als de klant daar informatie over heeft ook in het assessment. Daarnaast neem ik regelmatig zelf assessments af, uiteraard nooit bij iemand die ik gecoacht heb. En ben ik bezig om nieuwe klanten binnen te halen.

Vanzelfsprekend krijgen niet al mijn klanten de baan waarop ze solliciteerden. Ze hebben gedaan wat ze konden om zichzelf zo goed mogelijk tijdens het assessment te laten zien. En daar zijn ze vaak tevreden over.’

Foto: Nicole den Harder