Lees verder

‘Het bewustzijn van de eindigheid van ons leven is de drijfveer voor de ontwikkeling van kunst, religie, taal, economie en wetenschap. Het motiveerde ons piramiden te bouwen en de Twin Towers neer te halen.’ – Fragment uit Hoe de dood ons drijft.

De invloed van de dood op ons leven

Wat drijft de mens? Het voortdurende bewustzijn van de eindigheid van ons leven. Het bepaalt onze gedachten en gevoelens en ons gedrag op vrijwel elk gebied in ons leven, bewust of onbewust. Het zorgt ervoor dat we in dure auto’s veel te hard rijden, schulden maken, ruziemaken met (vermoede) tegenstanders en beroemd willen worden, zelfs als we daarvoor jak-urine moeten drinken in een tv-programma als Survivor.

Het eerste wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de dood

Filosofen wisten dit, de grote schrijvers wisten dit, antropologen en sociologen wisten dit, en de psychologen ook. Maar Solomon, Greenberg en Pyszczynski, drie hoogleraren in de psychologie, zijn de eersten die hier wetenschappelijk onderzoek naar deden, wat uitmondde in de terror management theory (TMT). In Hoe de dood ons drijft beschrijven ze op toegankelijke en vaak humoristische wijze de uitkomsten van het wetenschappelijke onderzoek. Het boek is een mustread voor psychologen, psychiaters, filosofen, economen, antropologen en sociologen, maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in waarom wij doen wat wij doen.