Lees verder

Niemand is perfect

Wie veel op sociale media zit, krijgt een vertekend beeld van de werkelijkheid. Hoewel we stiekem wel weten dat niemand een perfect leven leidt, vergeten we dat toch snel bij het zien van al die stralende gezichten en strakke lijven. We vergelijken onszelf op Instagram en Facebook met schijnbaar perfecte mensen en voelen dat we op allerlei fronten tekortschieten. En we vergeten dat bijna niemand een #perfectlife of #killerbody heeft.

Veranderen vanuit een negatief uitgangspunt is moeilijk

Moeten veranderen omdat we niet goed (genoeg) zijn, is herkenbaar. Maar veranderen vanuit zo’n negatief uitgangspunt is moeilijk. Het lukt misschien even om een dieet te volgen door streng te zijn voor jezelf, maar er komt een dag dat je moe en chagrijnig bent. Dan heb je toch echt recht op Ben & Jerry’s! En dan is het hek van de dam. Want dat diëten is niet gelukt, dus de bak ijs kan dan net zo goed helemaal leeg.

Je bent goed zoals je bent

Dit boek gaat uit van drie principes: (1) je bent goed zoals je bent; (2) als je iets wilt veranderen, doe dat dan vanuit willen in plaats van moeten; (3) ga uit van wat al wél lukt en doe daar meer van, in plaats van dat je focust op wat er niet lukt.

Meer zelfvertrouwen met herkenbare voorbeelden en praktische oefeningen

Steeneveld baseert zich op ‘appreciative inquiry’. Dat betekent dat je onderzoekt wat er te waarderen is en waar je meer van wilt. Dat geeft veel meer vertrouwen en zin om aan de slag te gaan. Het boek is vlot geschreven en geeft herkenbare voorbeelden en praktische oefeningen.