Lees verder

Kritische gedachten over je eetgedrag

‘Sla het ontbijt maar over, want als jij eenmaal gaat eten kun je je toch niet meer beheersen.’ ‘Je ziet er niet uit met die dikke reet.’ ‘Je bent echt een waardeloos, stom, vet varken!’ ‘Wat je ook doet, het lukt je toch niet, je bent nu eenmaal een zwakkeling.’

Stel je voor dat iemand dit tegen je zou zeggen … En stel je nu eens voor dat je dit dagelijks tegen jezelf zegt. Als jij, net zoals vele anderen, problemen hebt met eten en/of je gewicht dan is de kans groot dat je deze innerlijke kritische gedachten dagelijks hoort.  En grote kans dat deze alleen maar sterker en heftiger worden naarmate je nog strenger voor jezelf wordt en nog meer gaat lijnen. Voor je het weet beïnvloeden ze je hele denken en doen.

Op weg naar zelfacceptatie

Kun je iets doen aan die innerlijke kritische gedachten en stemmen die je zo dwars kunnen zitten? Jazeker! Dat is namelijk het doel van Innerlijke kritiek bij eetproblemen, jou helpen je zelfvertrouwen te verbeteren en weerbaarder te worden tegen innerlijke kritische gedachten en stemmen. Leer eerst hoe deze gedachten precies ontstaan, wist je bijvoorbeeld dat er een grote kans is dat die innerlijke kritiek al aanwezig was vóór je eetproblemen of een eetstoornis ontwikkelde?

Leer Mindful omgaan met die innerlijke kritiek

Nadat je hebt geleerd hoe deze gedachten precies ontstaan biedt Innerlijke kritiek bij eetproblemen je alle hulp om deze vicieuze cirkel van negatieve gedachtes te doorbreken. Leer hoe je afstand van je innerlijke kritiek kunt nemen of leer het zelfs te negeren. Met behulp van uitleg en oefeningen gebaseerd op erkende therapieën zoals Mindfulness en Cognitieve gedragstherapie kun je leren om de invloed van je kritische gedachten of stemmen te verminderen, te negeren en uiteindelijk zelfs positief te draaien. De oefeningen zijn heel verschillend daarom zal ook niet elke oefening bij je passen. Zie het boek daarom als een gereedschapskist waarbij sommige instrumenten in de vorm van oefeningen beter werken bij de ene persoon, terwijl een ander meer baat heeft bij andere oefeningen.

Vastgeroeste gedachtes doorbreken

Soms zal het best moeilijk zijn om vol te houden en door te lezen. Iets wat je al heel lang doet is niet een-twee-drie afgeleerd. Maar zoals je negatieve en kritische gedachten over jezelf, je lichaam en je eetgedrag ooit hebt aangeleerd, zo is het ook mogelijk om die weer af te leren en om positiever over jezelf en je lichaam te leren denken. Ga van gebaande paden naar nieuwe paden en leer met Innerlijke kritiek bij eetproblemen positiever over jezelf en over je lichaam te denken!