Lees verder

Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. Onderzoek wijst uit dat psychische stoornissen en klachten veel vaker voorkomen bij mensen met pijn. Wanneer je voortdurend last hebt van pijn, is dat namelijk erg frustrerend. Het gooit je leven en de plannen die je had voor de toekomst overhoop. Bovendien is chronische pijn een aanslag op je vertrouwen in je lichaam en op je plezier in het leven.

Weer doen wat je leuk vindt

In Leven met pijn leer je in negen hoofdstukken hoe je weer een waardevol en bevredigend leven kunt leiden en op een andere manier kunt omgaan met je pijnklachten. In plaats van de strijd aan te gaan tegen de pijn, leer je de pijn te aanvaarden en toe te laten in je dagelijks leven. Het uitgangspunt is dat je datgene gaat doen wat jij belangrijk of leuk vindt. In plaats van de pijn centraal te stellen, leer je juist de inhoud van je leven centraal te stellen, zodat je weer het leven kunt leiden dat je graag wil.

Mindfulness en ACT

Het Boom Hulpboek Leven met pijn is een combinatie van psycho-educatie en oefeningen, gebaseerd op mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze combinatie wordt regelmatig gebruikt bij innovatieve behandelingen binnen revalidatiecentra voor mensen met chronische pijn. De mindfulness-oefeningen en de ACT-methode uit het succesvolle Boom Hulpboek Voluit leven zijn in dit boek toegespitst op mensen met pijnproblemen. De bijbehorende audio-oefeningen vind je op de website van Voluit leven.

De lichaamsscan

Bij Leven met pijn horen zes mindfulnessoefeningen. Een van deze oefeningen is de lichaamsscan. Hiermee neem je poolshoogte in je lichaam. Wanneer je merkt dat de oefening onpretttig voor je is en je toch mindfulnessbeoefening wilt leren, raden we je aan begeleiding te zoeken.

Begeleiding nodig bij de cursus?

Als je het prettig vindt om de cursus Leven met pijn te volgen onder begeleiding van een coach of een therapeut kun je op www.act-coaches.nl zoeken naar praktijken in jouw regio die deze cursus aanbieden.

Praktijkboek voor behandelaar

Speciaal voor therapeuten is er een Praktijkboek bij Leven met pijn beschikbaar als e-book. Dit e-book kan worden gebruikt in pijnbehandelingen bij groepen of individuen, gegeven door een psycholoog of door een multidisciplinair team met een fysiotherapeut.