Lees verder

Waarom voeren we oorlog?

Vechten en doden hebben altijd een grote rol gespeeld in de manier waarop we conflicten oplossen. Maar waarom voeren we oorlog? Volgens Antonie Ladan is een toestand van vrede psychisch te belastend voor de mens. Naast een afkeer van oorlog, hebben wij ook een verlangen naar vernietiging.

Verlangen naar oorlog door onmacht

‘Oorlog’ roept niet alleen afschuw op, het kan ook iets zijn om naar te verlangen. In Onmacht en oorlogsverlangen betoogt Ladan dat dit verlangen naar oorlog voortkomt uit machteloosheid. Als mens in de samenleving en als samenleving in de wereld zijn wij fundamenteel machteloos. In onze huidige maatschappij met haar accent op controle, beheersbaarheid en transparantie neemt de weerzin tegen machteloosheid en het taboe erop alleen maar toe.

Voorbeelden van oorlogsverlangen

Ladan put uit de rijke psychoanalytische geschiedenis, zonder te lang te blijven hangen bij Freud, of Einstein. Hij haalt voorbeelden aan uit de Vietnam-oorlog en uit series als Breaking Bad. Hij bespreekt politieke uitglijers, zoals de niet-bestaande chemische wapens van Sadam, en citeert uit werk van Gerard Reve.