Lees verder

‘Dat grapje via de mail, kwam dat wel goed over?’ of ‘Weer vergeten haar te feliciteren, wat ben ik toch een …’. Je kritische innerlijke stem evalueert voortdurend of je het wel goed doet, of – nog erger – of je wel goed genoeg bént. Als die kritische stem een groot deel van je leven beheerst, merk je dat in ontevredenheid over je lijf, relationele problemen, geremdheid of verlegenheid.

Grip op je innerlijke criticus

Als je onder je innerlijke stem lijdt, kun je daar wat aan doen. Die innerlijke criticus is namelijk geen ‘stemmetje’ of ‘mannetje in je brein: die ben je helemaal zelf. Frans Schalkwijk helpt je in dit boek om je innerlijke criticus milder te maken. In Onvolmaakt tevreden lees je relativerende adviezen die je helpen bewuster met je innerlijke criticus om te gaan.

Schaamte, schuld en trots

Dit boek gaat over het herkennen van zelfbewuste emoties als schaamte, schuld en trots, en over hoe belangrijk het is dat je die niet wegstopt, maar dat je ze toe-eigent. In de eerste twee hoofdstukken beschrijft de auteur wat zelfwaardering, zelfbewuste emoties en je innerlijke criticus precies zijn. Het daaropvolgende hoofdstuk helpt je onderzoeken of jij iemand bent die sterk geneigd is om schaamte of schuld te voelen. De tests in het boek helpen je hierbij.