Lees verder

Kwaliteitsvol werken in de jeugdzorg. Hoe doe je dat? Onderzoek toont aan dat klassieke kinder- en jeugdpsychotherapie te weinig aantoonbare effecten heeft, terwijl protocollaire behandelingen voor de jeugd wel effectief blijken te zijn. Lange tijd waren behandelprotocollen alleen beschikbaar op universiteiten. Daar is verandering in gekomen: de auteurs van dit handboek hebben hun behandelprotocollen uitgewerkt in een toonaangevend werk voor de jeugd-ggz.

Behandelprotocollen voor de hele jeugd-ggz: van jonge kinderen tot adolescenten

Een aantal protocollen zijn gericht op jonge kinderen (en hun ouders): ze betreffen o.a. slaapproblemen, gedragsproblemen en buikpijnklachten. Daarnaast vindt u in Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten protocollen voor de behandeling van kinderen met autisme, obesitas, ADHD, depressie, angsten, tics, dwangklachten, somatoforme klachten en hechtingsproblemen. Ook voor de behandeling van adolescenten die kampen met klachten zoals automutilatie, eetstoornissen, verslaving en emotieregulatieproblemen vindt u een reeks protocollen.

Systematisch en gestructureerd behandelen

In elk hoofdstuk wordt op gestructureerde wijze beschreven hoe bepaalde problemen kunnen worden aangepakt, en wat er stapsgewijs moet gebeuren. De beschreven protocollen zijn allen gestandaardiseerd en omvatten uitvoerige richtlijnen voor het opzetten van de behandeling, werkbladen, en tips voor de evaluatie van het therapie-effect. Alle protocollen zijn geëvalueerd en zijn bewezen effectief of op zijn minst veelbelovend.

Voor professionals in de jeugdzorg en ggz

De beide delen vormen een standaardwerk waarmee de jeugdzorg kwalitatief, effectief en efficiënt kan werken. De boeken zijn een uitstekend naslagwerk voor orthopedagogen, gz-psychologen, kinder- en jeugdpsychologen, gedragstherapeuten, kinderpsychiaters, en voor studenten in opleiding binnen deze vakgebieden.

Bijlagen protocollenboeken

Bij elk protocol in de handboeken horen bijlagen: formulieren, vragenlijsten en huiswerkopdrachten voor de cliënt. Een deel van deze bijlagen kunt u downloaden op onze website.