Lees verder

Staatssecretaris Blokhuis neemt exemplaar in ontvangst

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een exemplaar van Therapiewinst in ontvangst genomen. Hij kreeg het boek aangeboden door P3NL, de ADF stichting, de VGCt en zes hoogleraren. Met het boek doen zij gezamenlijk een oproep voor meer en betere investering in de ggz.

“Ik vind het zo’n logisch en helder verhaal. We gaan er zeker rekening mee houden bij het tot stand komen van het hoofdlijnakkoord ggz. We gaan samen ons best doen voor mensen die het nodig hebben.” – Staatssecretaris Blokhuis.

Ggz geen kostenpost, maar een investering

In Therapiewinst beargumenteren de Britse topeconoom Richard Layard en toppsycholoog David M. Clark dat de ggz als investering moet worden gezien in plaats van een kostenpost. Dit kan bereikt worden door mentaal leed net zo te behandelen als lichamelijk leed, het stigma op psychische aandoeningen te bestrijden en kennisachterstanden weg te werken. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat iedereen, in het bijzonder jongeren met psychische problemen, bijtijds de juiste zorg krijgen. De wachttijden voor een behandeling zijn op dit moment onaanvaardbaar hoog.

Inadequate geestelijke gezondheidszorg is belastend voor de maatschappij

Wie zijn been breekt, wordt meteen behandeld. Wie daarentegen in geestelijke nood verkeert, krijgt maar in één op de drie gevallen de behandeling die hij nodig heeft. Dit is niet alleen kwalijk voor de persoon om wie het gaat maar is ook belastend voor onze maatschappij. De auteurs schetsen een glashelder beeld van wat wij in het rijke westen laten liggen aan menselijk kapitaal en wat daar de kosten van zijn, zowel vanuit menselijk als economisch oogpunt.

Investeer in effectieve psychologische behandelingen

Door in opleidingen te investeren, komen de nieuwste en meest effectieve psychologische behandelingen beter beschikbaar. In het Verenigd Koninkrijk heeft het programma ‘Improving Access to Psychological Therapies’  (IAPT) laten zien dat het mogelijk is om in korte tijd grote verbeteringen tot stand te brengen in de levens van honderdduizenden mensen. Er zijn de afgelopen vijftig jaar veel bewezen effectieve psychologische behandelingen ontwikkeld die gezondheidswinst opleveren en ervoor zorgen dat mensen weer kunnen functioneren in de maatschappij. Therapiewinst is een vurig en overtuigend pleidooi voor een adequate geestelijke gezondheidszorg.