Lees verder
Door alle misstanden die ik in de ggz om mij heen zie, moest ik iets doen. Ik heb lang nagedacht over de vorm en manier waarop, maar ondertussen heb ik moreel gezien geen andere keuze dan het opzetten van mijn eigen stichting: Stichting De Wakkere Behandelaar. Met als opdracht: stop de plof-psycholoog!
Esther Crombach

Wat voor soort psycholoog is dat nu weer, hoor ik je al denken. Dat is de psycholoog die in een grote instelling in de legbatterij van behandelkamers wordt gepropt. Hier moeten ze tussen de zes en tien mensen per dag een ei laten leggen. Daarnaast wordt de plof-psycholoog kaalgeplukt, met werkervaringsplekken en aanloopschalen. En het ergste van alles is dat de plof-psycholoog op een onrealistische manier moet groeien. Ze krijgt bijna geen werkbegeleiding, wel moeilijke vraagstukken en geen tijd om erover na te denken. Hierdoor heeft ze over het algemeen maar een korte levensduur.

Hoe weet je nu of je met een plof-psycholoog te maken hebt? Sinds 1 januari 2022 werken we met het ‘Zorg Prestatie Model’ (ZPM). Dit staat onder professionals ook wel bekend als ‘Zonder Plas Momenten’. Dus als jouw psycholoog vaak de benen over elkaar slaat en daarbij moeilijk kijkt, is dit een duidelijke aanwijzing. Daarnaast wordt indirecte tijd niet meer vergoed, dit betekent dat alles in het bijzijn van de cliënt moet gebeuren. Zie je jouw psycholoog een brief aan jouw huisarts typen waar jij bij zit? Nog een aanwijzing. Wezenloze blik in de ogen? Stiekem de telefoon checken terwijl jij naar de EMDR-balk moet kijken? Je moet steeds opnieuw uitleggen wie je bent en wat je komt doen? Check, check, check. Daarbij zijn het vooral de jonge hennetjes die hiervoor gebruikt worden. De wat oudere of mannelijke varianten zijn iets te taai gebleken.

Bovenstaande is niet alleen heel herkenbaar voor psychologen, maar ook voor de plof-psychiater, plof-psychotherapeut en plof-POG GGZ.Toch blijkt erover praten te werken als een knuppel in het hoenderhok. Als groep zijn we het eens dat er iets moet veranderen in het huidige ggz-systeem, maar hoe dit precies moet gebeuren geeft aanleiding tot veel gekakel.

Dus laat me vertellen wat voor mij werkt. Ik zou zeggen: een betere behandeling begint bij jezelf. Dus als je de mogelijkheid hebt: koop lokaal, als je iets goeds wilt kost dat geld en vermijd liever de grootgrutters met een slechte reputatie. Wil je een psycholoog met een beter leven? Let dan op de ruimte die een psycholoog heeft. Lange wachtlijsten en contracten met verzekeringen zijn geen tekenen dat de psycholoog het goed heeft. Bij praktijken zonder contracten met de verzekering betaal je een eigen bijdrage. Maar deze psychologen hebben een korte wachtlijst, zijn gewend waar voor hun geld te bieden en hoeven minder te pikken. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de vrije-uitloopexemplaren hiervan het allergelukkigst zijn.