Lees verder
Mensen die kampen met een depressie, angststoornis en/of suïcidale gedachten zijn geneigd zwart-wit te denken. Die neiging voorspelt klachten beter dan het gebruik van negatief-emotionele woorden. Je moet dus niet nagaan wat, maar hoe mensen denken, betogen twee wetenschappers.
Iris Dijkstra

De meeste cognitieve behandelingen veronderstellen dat cliënten met angst en/of depressie de neiging hebben zwart-wit te denken. Zij zouden zich vaak uitlaten in termen van alles of niets, en van nu of nooit. Maar het onderliggende empirische bewijs daarvoor is dunnetjes. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, vonden twee wetenschappers van de Britse University of Reading.

Ze analyseerden daartoe de bijdragen van ruim 6400 gebruikers op 63 internetfora. Op de fora voor mensen die kampen met angst, depressie en/of suïcidale gedachten werden meer woorden gebruikt als ‘altijd’, ‘volkomen’ en ‘niets’ dan op controle-fora. De kroon spanden mensen met suïcidale gedachten. Zij lieten zich nog meer dan angstige en depressieve mensen uit in zwart-wit termen. Dat verschil was niet te wijten aan de psychologische nood die ze ervoeren.

Opmerkelijk genoeg voorspelde het gebruik van absolute termen beter de ernst van affectieve stoornissen dan het gebruik van negatief-emotionele woorden. De onderzoekers analyseerden ook het taalgebruik op fora voor mensen die aan het opkrabbelen waren uit hun depressie en probeerden hun suïcidale gedachten los te laten. Deze mensen uiten zich nog steeds meer in zwart-wit-termen dan controlegroepen. En dat is iets om op te letten, want daarmee blijft dit een kwetsbare groep. (ID)

Bron: Al-Mosaiwi, M. & Johnstone, T. (2018). In an absolute state: Elevated use of absolutist words is a marker specific to anxiety, depression, and suicidal ideation. Clinical Psychological Science, 5-1-2018, 1-14, doi: 10.1177/2167702617747074