De smartphone is niet meer weg te denken uit de samenleving. Ook in het leven van jongeren speelt de smartphone een belangrijke rol. Maar wat is het effect van al dat gescroll, gegame en geapp op de slaap van die jongeren? Daar is aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar gedaan.
Drie weken lang werd het smart-phonegebruik van 155 pubers geregistreerd. Daarbij werd onderscheiden welke apps ze gebruikten: sociale media (zoals Instagram, Whatsapp en TikTok), game-apps (zoals adventure- en role- playinggames) en video-apps (zoals YouTube, Netflix en Videoland). Bovendien gaven de jongeren elke morgen aan hoe laat ze naar bed waren gegaan, hoe laat ze waren opgestaan en hoe goed ze hadden geslapen.
Smartphonegebruik overdag én vlak voor het slapengaan bleek voor slaapkwaliteit ’s nachts niet van belang. Zaten pubers na bedtijd nog op hun mobiel, dan had dat wél een nadelig effect op hun slaap. Maar nadere analyses lieten zien dat het nogal wat uitmaakte wat ze dan precies op zo’n mobiel deden. Het bekijken van video’s maakte voor slaapkwaliteit namelijk niet uit. Sterker nog, pubers die vaker een video kijken vlak voor bedtijd zijn positiever over hun slaap dan pubers die dat niet doen. Gebruik van sociale media vlak vóór bedtijd en game-apps ná bedtijd had juist een nadelig effect. De jongeren gaven hun slaap in elk geval een lager cijfer.
Gemiddeld zaten de jongeren trouwens ruim zes uur per dag op hun smartphone. Wat het effect daarvan is op ogen, concentratie en sociale vaardigheden, daar mogen andere onderzoekers zich weer over buigen.
Siebers, T., Beyens, I., Baumgartner, S.E., & Valkenburg, P.M. (2024). Adolescents’ digital nightlife: The comparative effects of day- and nighttime smartphone use on sleep quality. Communication Research, doi:10.1177/00936502241276793.
Beeld: Shutterstock