Lees verder
Annemarie Huiberts

Zorgen over het effect van sociale media op jongeren? Terecht. Voor het eerst is aangetoond dat jongeren gevoeliger zijn voor feedback op socials dan volwassenen.

Bekend is dat adolescenten erg gevoelig zijn voor goedkeuring en afwijzing. Speelt deze gevoeligheid jongeren ook online parten? Om dat uit te zoeken analyseerde een groep wetenschappers de Instagramberichten die bijna achtduizend jongeren en negenduizend volwassenen een gedurende een halfjaar hadden verstuurd.

De tijd tussen twee opeenvolgende berichten bleek bij adolescenten sterker af te hangen van het aantal likes dan bij volwassenen. Na een groot aantal ontvangen likes posten adolescenten relatief snel een nieuw bericht, terwijl ze bij een tegenvallend aantal likes juist relatief lang niets meer van zich laten horen.

In een experimentele vervolgstudie bouwden de onderzoekers zelf een socialmediaplatform en manipuleerden ze het aantal likes dat de deelnemers kregen. Een sterke daling had bij ado-lescenten een groter negatief effect op de stemming dan bij volwassenen.

De onderzoekers vrezen dat de gevoe­ligheid van jongeren voor likes tot problemen kan leiden. Positieve feed-back kan ervoor zorgen dat jongeren te veel tijd op social media doorbrengen. Het uitblijven van feedback kan angst en depressiviteit veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat jongeren leren hoe ze hun emoties in een online omgeving kunnen reguleren. Ook zou het goed zijn als likes op social media een minder prominente plek kregen.

Da Silva Pinho, A. et al. (2024), Youths’ sensitivity to social media feedback: A computational account. Science Advances (10).

Beeld: Shutterstock