Lees verder
Wie vandaag de dag nog beweert dat ADHD een hersenziekte is, krijgt met psycholoog Laura Batstra te maken, dan wel met studenten van haar. Zij stelt al jaren dat ADHD doorgaans geen medisch probleem is. Alleen is dat blijkbaar nog niet tot kinderboekenschrijvers doorgedrongen.
Iris Dijkstra

Dat blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Studenten Linda Foget en Caroline van Haeringen gingen onder supervisie van Batstra na wat er in Nederlandse educatieve kinderboeken wordt geschreven over ADHD. In vrijwel alle onderzochte kinderboeken wordt steevast gesteld dat ADHD een chronische hersenziekte is die met medicatie behandeld moet worden.

Die eenzijdige biomedische visie houdt geen stand, aldus Batstra en haar studenten: wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er geen verschil is tussen de hersenen van kinderen met of zonder hyperactief gedrag en concentratiemoeilijkheden. Ze wijzen erop dat ook bijvoorbeeld armoede, de prestatiemaatschappij en overbelaste ouders en leerkrachten het ontstaan van ADHD in de hand werken. En voor die factoren is in de kinderboeken helemaal geen aandacht.

De onderzoekers vragen zich bezorgd af wat het met kinderen doet als ze opgroeien met de onterechte aanname dat ze een hersenziekte hebben waar ze niks aan zouden kunnen doen. Ze pleiten dan ook voor eerlijke voorlichting over ADHD, niet alleen aan ouders en leerkrachten, maar vooral ook aan de kinderen zelf. (ID)

Bron: Foget, L. & Haeringen, C. (in druk). ADHD in kinderboeken. Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.