Lees verder
Twee eiwitten in de hersenen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe deze eiwitten op elkaar inwerken en zich in het brein verspreiden.
Iris Dijkstra

Met de toenemende vergrijzing wordt het steeds belangrijker om te achterhalen hoe de ziekte van Alzheimer ontstaat en wat er tegen te doen is. Bekend was al dat twee eiwitten in de hersenen een cruciale rol spelen bij deze vorm van dementie: het tau- en het amyloïde-eiwit.

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en de Harvard Medical School in Boston hebben nu ontdekt hoe deze eiwitten op elkaar inwerken en hoe het tau-eiwit zich in de hersenen verspreidt.

Hiertoe volgden ze zes jaar lang 256 gezonde ouderen. Die kregen een radioactief middel ingespoten dat zich specifiek bindt aan het tau-eiwit. De onderzoekers zagen hierdoor dat het tau-eiwit zich verspreidt via de witte stof, oftewel de verbindingen tussen hersencellen. Het amyloïde-eiwit bevordert dit proces. Dit was reeds bekend uit dieronderzoek, maar is nu voor het eerst bij levende mensen aangetoond.

Wat de onderzoekers ook ontdekten, was dat de wisselwerking tussen de twee eiwitten en de verspreiding van het tau-eiwit in het brein inderdaad verband houdt met het ontstaan van geheugenproblemen of beginnende dementie.

Hopelijk brengt deze ontdekking de behandeling van de ziekte van Alzheimer een stap dichterbij. (ID)

Bron: Jacobs, H.I.L. et al. (2018). Structural tract alterations predict downstream tau accumulation in amyloid-positive older individuals. Nature Neuroscience, published online 5 February 2018. doi:10.1038/s41593-018-0070-z