Lees verder
In Canada is een programma ontwikkeld om jongeren te leren mentaal sterker te worden en psychische kwetsbaarheid te herkennen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Dat de puberteit een lastige periode is, hoef je niemand te vertellen. Maar je kunt in de puberteit ook vaardigheden aanleren waarvan je de rest van je leven plezier hebt. Des te belangrijker om te proberen de veerkracht van jongeren te versterken en meer begrip voor psychische problematiek te kweken.
Iris Dijkstra

Dat is precies wat The Inquiring Mind Youth (Tim Youth) beoogt: jongeren weerbaarder maken. Het programma is gebaseerd op een aantal succesvolle vergelijkbare programma’s voor volwassenen, ontwikkeld in Canada.

De jongeren-versie bestaat uit vier lessen van elk 45 minuten. Tijdens de lessen krijgen de leerlingen filmpjes te zien waarin jongeren vertellen over hun psychische problemen. Daarnaast is er ruimte voor discussie, over psychische problemen in het algemeen, maar ook over signalen dat het niet goed met iemand gaat, wat je dan kunt doen en hoe je jezelf kunt helpen.

Om de effecten van Tim Youth te onderzoeken namen 293 Canadese leerlingen, van 13 tot 19 jaar, deel aan een pilot. Zij beantwoordden diverse vragen vóór en direct ná het programma, plus tijdens een follow-up een maand later. De resultaten zijn veelbelovend: de jongeren rapporteerden na afloop van het programma meer veerkracht en meer begrip voor psychische klachten. Deze trend zette door, al waren de effecten iets kleiner bij de follow-up. Bij jongens nam vooral de veerkracht toe, meisjes waren vooral minder veroordelend als het gaat om psychische klachten.

Alles bij elkaar hoopvolle uitkomsten. De jeugd heeft de toekomst!

Bron: Szeto, A.C.H., Lindsay, B.L., Bernier, E., ­Henderson, L., & Mercer, S. (2024). The Inquiring Mind Youth: Analysis of a Mental Health Promotion and Stigma Reduction Pilot Program for Secondary Students. Journal of Child and Family ­Studies, https://doi.org/10.1007/s10826-024-02839-6.

Beeld: Shutterstock