Log in
Het komt steeds vaker voor dat een opdrachtgever aan een assessmentpsycholoog vraagt om het integriteitsgehalte van een kandidaat in kaart te brengen. Maar is dat überhaupt mogelijk met de instrumenten die een assessor ter beschikking staan?

Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de tweede bijeenkomst van het Twinsymposium ‘Het Nieuwe Interviewen’ georganiseerd door Alles over assessments op 21 november in het NIP-huis te Utrecht.

Dr. Janneke Oostrom, assistent-professor aan de Vrije Universiteit, begon de dag met enige wetenschappelijke verdieping en vertelde onder meer iets over ontwikkelingen in onderzoek naar het situationele interview, waarbij een kandidaat wordt gevraagd hoe hij in een bepaalde hypothetische situatie zou reageren.

Oostrom wees op de interessante ATIC-theorie (Ability to Identify Criteria). Die stelt kortweg dat je met zo’n interview eigenlijk meet of een kandidaat in de gaten heeft welke competentie er gemeten wordt –assertiviteit bijvoorbeeld, of het vermogen tot samenwerken – en dat die kandidaat zijn of haar antwoord op die afweging afstemt. Uit onderzoek (1) is gebleken dat kandidaten die dat goed tijdens een interview kunnen, ook op de werkvloer een goede inschatting kunnen maken van welke competentie geboden is in een bepaalde situatie, en die dan ook kunnen aanwenden.
<