Log in
Eind november, vanaf de veranda van mijn gehuurde strandhuis over de Golf van Thailand turend, in een poging de zeldzame roze albino dolfijn te spotten, las ik op mijn slimme telefoon een berichtje op nu.nl dat mieren in staat zijn te communiceren door elkaar te ‘zoenen’. In het speeksel dat ze op die manier overbrengen, zo hadden Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift eLife, gemeld, zit een hormoon dat beïnvloedt hoeveel jonge mieren eten. Jonge mieren die het stofje krijgen toegekust, worden twee keer zo groot als mieren die het hormoon niet krijgen.
Vittorio Busato

Mensen kunnen van hoe mieren samenwerken sowieso veel leren, betoogt Carsten de Dreu in dit nummer. In een oratie om te zoenen vraagt hij zich af wat ons ervan weerhoudt om pas op de plaats te maken. ‘Waarom investeren mensen tijd en energie in het elkaar dwarszitten en waarom dekken mensen zichzelf tegen anderen in? Waarom verzandt samenwerking in lastercampagnes en, soms, fysiek geweld? Wat is, kortom, de rem op samenwerking?’

Blij ben ik met de samenwerking met Denny Borsboom als nieuwe columnist. Zijn netwerktheorie – psychiatrische stoornissen zijn geen geïsoleerde ziektes maar complexe netwerken van causaal met elkaar verbonden symptomen – begint wereld wijd het denken over psychopathologie steeds wezenlijker te beïnvloeden en gaat hopelijk ook bijdragen aan effectievere behandelvormen. Als columnist neemt Borsboom zich voor belangrijke denkers uit de geschiedenis te verbinden met hedendaagse thema’s in de psychologie. Afgaande alleen al op de openingszin ben ik ervan overtuigd dat hij daarin met vlag en wimpel gaat slagen.