Log in
Ook dit jaar ga ik naar de Dutch Design Week in Eindhoven, een dikke week vol tentoonstellingen, lezingen en bijeenkomsten over het design van de toekomst. Als u dit leest, is hij al achter de rug. Een leuk en inspirerend evenement, waar ik altijd hoop nieuwe gedachtes te krijgen. Zo zag ik jaren geleden de eerste 3D-printers in actie. Wat ze ermee printten was niet veel soeps, maar je fantasie werd erdoor geprikkeld. Inmiddels komen we al nuttige 3D-prints tegen in de praktijk, zo is er in Amsterdam onlangs een geheel 3D-geprinte brug geplaatst. Ook zag ik kleding met ingebouwde houdingcorrectie: als je inzakt, herinnert je overhemd je eraan dat je rechtop moet zitten.
Geertje Kindermans

Als u het gemist heeft, volgend jaar wordt de designweek weer gehouden. Ondertussen kunt u in De Psycholoog op jacht naar nieuwe gedachtes. Zo publiceert de kersverse hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen in dit nummer zijn academische rede. Verrassend vind ik zijn inzicht dat als je als topsporter wilt winnen, je niet te veel aan de eindoverwinning moet denken, want die kun je niet helemaal beïnvloeden. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op wat je tegenstander doet of op de weersomstandigheden. Je kunt beter denken aan doelen waar je wel invloed op hebt, zoals je eigen concentratie of een snelle start.

Of lees het verhaal van slaapprofessor Eus van Someren. Hij is zijn hele carrière al bezig met slapeloosheid en verruilde in de loop der tijd veel ideeën voor betere inzichten. Zo moest hij terugkomen op het idee dat slapeloosheid een afwijking is van de biologische klok of de hersendelen die slaap regelen. Slapeloosheid is eerder een probleem