Log in
Ieder mens doet aan psychologie, aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering Joppe van der Poel, mediator bij Familiemediator.nl.
Geertje Kindermans

Een diplomaat die even terug was in Nederland, belde mediator Joppe van der Poel. Hij wilde de komende drie weken graag drie afspraken maken. In die periode wilde hij zijn scheiding regelen, daarna ging hij weer terug naar zijn post.

‘Weet uw vrouw ervan?’ vroeg Van der Poel.

Dat was niet het geval. Daarop zei Van der Poel dat hij het een ‘wat optimistisch tijdpad’ vond. Hij zette een paar opties in zijn agenda, maar adviseerde de man het wel even met zijn vrouw te bespreken. Al snel belde de diplomaat terug. Het ging inderdaad niet lukken.

Het is een van de voorbeelden die Van der Poel uit zijn praktijk opdist. Het illustreert zijn aanpak: nuchter, zakelijk, niet helemaal van humor gespeend.

Mediator is geen beschermd beroep, dus de aanpak kan nogal verschillen. Er zijn mediators die uit de verzekeringswereld of de makelaardij komen en die op verzoek van de cliënt gelijk maar beginnen met het maken van alimentatieberekeningen. ‘