Log in
Psychologen kijken vaak slechts een aantal jaren vooruit binnen hun vakgebied. De faculteit Psychologie & Pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam (vu) besloot het over een andere boeg te gooien en organiseerde 10 november de bijeenkomst ‘De Psychologie en Pedagogiek van 2025’. Toponderzoekers en aanstormend talent binnen de faculteit hielden korte presentaties over de nieuwste en baanbrekende inzichten die wellicht al binnen tien jaar tot de basisstof van de psychologie en pedagogiek zullen behoren. Elize Brolsma was erbij en geeft haar impressie.
Elize Brolsma

De Faculteit der Psychologie & Pedagogiek was de laatste faculteit om zich te presenteren aan Jaap Winter, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de VU. In plaats van een standaardpresentatie over de faculteit te houden, werd besloten om er een grote bijeenkomst van te maken. Zo kreeg niet alleen Jaap Winter, maar het hele vakgebied inspiratie voor de toekomst. Met ongeveer tweehonderd aanwezigen, waarvan opvallend veel alumni, was de aula van de vu zo goed als vol.

Vertrouwen en intimiteit

Catrin Finkenauer, hoogleraar Kindermishandeling en Interpersoonlijke Relaties, sprak tijdens haar presentatie over recent onderzoek naar intieme relaties. Goede relaties verlichten pijn, helpen ons doelen te bereiken en maken ons sterker. Slechte relaties veroorzaken letterlijk en figuurlijk pijn en maken dagelijks functioneren moeilijk. Uit onderzoek blijkt inmiddels dat slechte relaties een negatievere invloed hebben op ons fysieke welzijn dan roken. Volgens Finkenauer zijn mensen de afgelopen twintig jaar steeds narcistischer geworden, mede door het gebruik van