Lees verder
Toen was geluk nog heel gewoon. In de jaren zeventig van de vorige eeuw scoorden Koot & Bie er een hitje mee, vanaf halverwege de jaren negentig werd de heimwee-serie op televisie uitgezonden. Ik herinner me soortgelijke gevoelens. Bij mij thuis was geen tv, maar wel ‘radiodistributie’. Een knop in de gang waarmee je een paar zenders kon kiezen. Geluid via een stevige box in mono. Later kwam tv: bij ons een draagbaar tv-tje met eigen antenne (‘lekker handig voor in het zomerhuisje’) met welgeteld twee zenders. Je wordt ouder papa.
Wouter Schoonman

Nu – 55 jaar later – overal beeldschermen om me heen. Natuurlijk eerst al die beelden waarmee mijn gedrag bekeken/gecontroleerd wordt. Als volwassene in China ben je de pineut wanneer je drie keer achterelkaar door het rode voetgangerslichtje loopt. Weg baan, huis, verzekering. Maar ook hier in Nederland worden we overal en altijd bekeken. Het aantal camera’s neemt steeds meer toe. Dit vanwege de veiligheid, snapt u. Het controleren met video-auto’s door de gemeente Rotterdam van de afstand die we houden tijdens corona was net een tikkie te veel, maar goed. Terug naar China, een voorloper immers op het gebied van ‘burger-control’. Kindertjes worden in de klas bekeken en slimme software analyseert hun gelaatsexpressies. Is het kind oplettend tijdens de les? Zo nee, jammer dan. Einde opleiding. Zie verder het lot van de volwassen Chinees. Big Brother was een mietje!

En hoe zit dit bij mij? Bij jou? Ben ik in beeld? Jazeker. Allereerst heb ik even gekeken hoeveel beeldschermen (‘monitoren’) in mijn privé-omgeving aanwezig zijn. Met een paar iPhones, iPads, gewone computerschermen en schermen in mijn camper kom ik op een stuk of vijftien. En ja, de meeste van die schermen zijn via verschillende devices verbonden met internet, bijvoorbeeld vanwege Spotify of Netflix voor alle muziek of films. Je hoeft dus niet eens verbonden te zijn via Facebook of Instagram. Ook via iCloud of andere spionageplatforms is het gemakkelijk te zien wat ik doe op internet. Had ik al gemeld dat mijn pelletkachel en e-scooter ook aan het internet hangen? Koppeling van allerlei data aan andere gegevens (aankopen, rijgedrag) maakt een duidelijk profiel van een bewoner van internet mogelijk.

De ontwikkeling gaat nog een stapje verder. Gelukkig zijn mijn schermen niet de meest moderne, dat wil zeggen een paar jaar oud. Maar modernere devices (stofzuigers, kachels dus, koelkasten, scanners in de supermarkt en vibrators) zijn vaak ook verbonden met internet. Dat heet ‘the internet of things’. Deze gewone apparaten registeren – ook via camera – hoe jij leeft.

Volgt een email: ‘We zien dat je sinds gisteren een jonge Beagle hebt. Wij hebben nu een hele leuke aanbieding, speciaal voor jou.’

Ben ik in beeld?