Lees verder

ADHD is de meest voorkomende kinderpsychiatrische stoornis. De exacte oorzaak is niet bekend en de huidige therapie bestaat vooral uit medicatie. Uit onderzoek is gebleken dat kleurstoffen en visolie geen noemenswaardig effect hebben op ADHD. Lidy Pelsser heeft de effecten van gewone voeding op ADHD onderzocht en publiceerde daarover onder andere in The Lancet. Pelsser toonde aan dat een overgevoeligheid voor gewone voeding een belangrijke oorzaak kan zijn van ADHD, ODD (oppositioneel gedrag) en lichamelijke klachten. Na een eliminatiedieet van vijf weken (restricted elimination diet, ofwel: RED) – in Nederland PVG-dieet genoemd – verdwenen bij 60 procent van de kinderen met ADHD de gedragsproblemen volledig. De verbeteringen manifesteerden zich zowel thuis als op school. Het RED had hetzelfde effect op ODD en op lichamelijke klachten. Bij kinderen die gunstig op het RED reageren, kan gesproken worden van food-induced ADHD (FI-ADHD). Gezien de grote positieve effecten van het RED op kinderpsychiatrische stoornissen en de daarbij behorende gunstige gevolgen voor het kind en de samenleving, is implementatie van het RED van groot belang. Zo krijgen kinderen met ADHD de kans op een betere toekomst. Uiteraard is verder onderzoek naar het werkingsmechanisme van voeding noodzakelijk.