Log in
AACT in de praktijk - Door Russ Harris (2020) Amsterdam: Hogrefe, 414 p. Loskomen als je vastzit in ACT - Door Russ Harris (2021) Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 154 p.
Annemarie Huiberts

In 2017 vescheen De Keuze, het aangrijpende verhaal van Holocaust-overlevende Edith Eger. Op basis van haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Eger tot de conclusie dat mensen zelfs in zeer extreme omstandigheden kunnen kiezen welke houding zij aannemen.

Deze boodschap is herkenbaar in de herziene editie van ACT in de praktijk van ­ACT-trainer Russ Harris. De belangrijkste verandering ten opzichte van de eerste druk uit 2010 is de toevoeging van de interventie ‘het keuzepunt’. Daarmee kunnen hulpverleners cliënten helpen hun vrijheid terug te krijgen; want of het nu gaat om angsten, depressies of verslavingen, de essentie van psychische problematiek is altijd een verlies aan keuzevrijheid en flexibiliteit. In ACT-terminologie ligt hieraan fusie ten grondslag, bijvoorbeeld met de gedachte ‘Ik ben waardeloos’ of met het idee ‘Ik moet een biertje om van mijn angst af te komen’. Het keuzepunt helpt mensen niet langer automatisch te vervallen