Log in
Het boeddhisme leert ons dat je je beter niet teveel bezig kan houden met het verleden of de toekomst. Het verleden is geweest, de toekomst ongewis. Blijft over het hier en het nu. Makkelijk gezegd. Veel mensen doen er jaren over om wat dichter bij deze staat van mindfulness te geraken. Anderen beseffen niet eens dat je plotseling geconfronteerd kan worden met je levenseinde. En dan is het vaak te laat: ‘Had ik maar…’.
Wouter Schoonman

In dit boek beschrijft de Australische auteur de vijf zaken waar mensen volgens haar het vaakst spijt van hebben op hun sterfbed. Zij baseert haar bevindingen – ‘data’ klinkt hier een beetje raar – op haar eigen praktijk in de palliatieve zorg. Stervensbegeleiding dus. Dit was niet de loopbaan die zij aanvankelijk voor zich zag. Ze begon in de financiële wereld, maar kreeg daar na een jaar of tien behoorlijk tabak van. Door een toevallige samenloop en de virale kracht van internet rolde zij in deze nieuwe wereld.

Het is niet leuk de Spijt Top Vijf hier te verklappen. Dat doet het boek en de auteur geen recht. Ik beperk me daarom tot een punt uit die top vijf: Ik wou dat ik de moed had gehad een leven te leiden waarin ik eerlijker naar mijzelf was geweest, en niet een leven had geleefd zoals anderen dat van mij verwachtten. Voor vele collega’s een zeer herkenbare hartenkreet. Je hoort hem