Zijn basisgevoelens als pijn, fysiek genot of smaak puur afhankelijk van onze tastzin of smaakpapillen? Uit onderzoek blijkt er meer aan de hand: zij zijn afhankelijk van de intenties van anderen. Dat verklaart waarom oma’s cake zoveel beter smaakt dan cake uit de supermarkt.
Onze tast- en smaakzin zijn minder objectief dan je zou denken. Zij worden beïnvloed door de intenties die wij anderen toeschrijven. Dat bleek bijvoorbeeld als studenten de smaak van een bepaald snoepje moesten proeven. Als iemand dit snoepje ‘speciaal voor hen had uitgezocht’, vonden zij het lekkerder dan als zij het op een nonchalante, onverschillige manier kregen. Ook pijn werd anders beoordeeld: als proefpersonen de indruk hadden dat hen met kwade opzet elektrische schokken werden toegediend, vonden zij deze pijnlijker dan als dezelfde schokken werden toegediend door een ‘vriendelijk’ iemand. Zelfs een massagestoel werd als prettiger ervaren als deze werd aangezet door iemand met goede bedoelingen in plaats van door een computer.
Ook uit eerder onderzoek bleek onze smaakzin beïnvloed te worden door gedachten en interpretaties. Zo werd een wijn lekkerder gevonden als men geloofde dat hij duur was.
The power of good intentions: perceived benevolence soothes pain, increases pleasure, and improves taste Door: K. Gray Psychological and Personality Science, 2012, online gepubliceerd op 17 januari, doi: 10.1177/1948550611433470.