Log in
Boksen is, als je het mij vraagt, een van de sporten die je als metafoor kan zien voor het leven. In het leven dienen zich immers altijd momenten aan die zo kenmerkend zijn voor deze sport: om verder te komen moet je kunnen vechten, ontwijken, aanvallen, verdedigen, incasseren, provoceren, kansen afwachten en zien, angsten en tegenslagen kunnen overwinnen, er alleen voor durven staan, kunnen dansen soms ook.
Vittorio Busato

Dansen kon Muhammad Ali als geen andere bokser. Het doet me deugd dat een mooie oude foto van hem het artikel van fysiotherapeut Rob van de Ven in dit nummer siert, niet alleen omdat Ali een van de grootste atleten aller tijden is, maar bovenal omdat hij een heel groots mens was. Van de Ven laat in een case-study – waarover een van de reviewers opmerkte dat hij/zij wou dat zij/hij dit zelf had bedacht – zien dat bokstherapie bij een politieagente met een werkgerelateerd trauma kan bijdragen aan het herstel van PTSS.

Wie een burn-out heeft, bokst zich minder goed door het leven. En dat zijn steeds meer mensen, als we de cijfers mogen geloven: zo’n een op de zeven Nederlanders. Psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers stelde 27 augustus jl. in een opiniestuk in de Volkskrant dat de paradox met burn-out is dat iedereen doet alsof duidelijk is wat het is, terwijl we dat eigenlijk niet precies weten en