Log in
Wetenschap niet blits? Tijdens de derde editie van de ASPO Blits was de opgave voor twaalf sociaal psychologen duidelijk: presenteer jouw verhaal helder, kort en overtuigend voor een breed publiek. De presentaties gingen in een flits voorbij, want de sprekers kregen enkel twintig slides van elk twintig seconden om hun zegje te doen.
Reine van der Wal en Anna van ’t Veer.

Dit format bleek ook tijdens deze derde ASPO Blits goed te werken om de onderzoeken tot de kern terug te brengen. Sprekers van verschillende Nederlandse universiteiten kwamen naar De Duif in Amsterdam om in deze mooie kerk over hun recente bevindingen te vertellen.

Stilte

De avond werd geopend door een keynote van Paul van Lange (Vrije Universiteit Amsterdam). Hij vertelde over het maatschappelijk belang van onderzoek naar het vertrouwen dat mensen in elkaar hebben. Ook deed hij meerdere aanbevelingen over hoe samenwerking en donaties verhoogd kunnen worden, namelijk door bijvoorbeeld nadruk te leggen op zichtbaarheid en reputatie.

Na deze iets langere keynote lieten elf onderzoekers hun blitse en gevarieerde thema’s de revue passeren. Zo vertelde Suzanne Oosterwijk (Universiteit van Amsterdam) hoe ons brein letterlijk ‘meeleeft’ als we ons in een boek verliezen en hoe het op die manier bijdraagt aan belichaming.

Namkje Koudenburg (Universiteit Groningen) legde uit wanneer stiltes in een gesprek wel en niet