Log in
Psycholoog Jeffrey Wijnberg (1951) bracht een nieuw boek uit: De zin van onzin. Het boek handelt over het idee dat de moderne mens alles kloppend wil krijgen en Wijnberg legt uit waarom we dat idee beter los kunnen laten. Maar een nieuw boek is niet direct een sterke aanleiding om Wijnberg te interviewen, er komt wel vaker een boek van hem uit. Sterker: De zin van onzin ligt een dikke maand in de winkel, als het persbericht voor zijn volgende boek Voetbal is psychologie alweer binnenkomt.
Geertje Kindermans

Misschien is ‘weer een nieuw boek’ geen reden voor een gesprek, het ‘fenomeen Wijnberg’ is dat wel. Samen met vriend en collega Jaap Hollander is hij grondlegger van de provocatieve therapie in Nederland, een niet onomstreden aanpak, hij geeft er workshops over, hij werkt als provocatief psycholoog in zijn eigen praktijk. En behalve de vele boeken schrijft hij columns voor De Telegraaf. Bepaald geen grijze muis dus.

Of zoals zoon en journalist Rob Wijnberg zegt: ‘Aandacht trekken zit in de genen van de Wijnbergs.’

Topniveau

Aanvankelijk ging Wijnberg naar het conservatorium, hij speelde dwarsfluit, maar was niet goed genoeg. Althans, hij zou de absolute top niet halen en met minder neemt hij geen genoegen. Hij stopte met de muziek en ging in Groningen psychologie studeren. Vooral tijdens zijn therapiestage kreeg Wijnberg er plezier in. ‘Voor het eerst haalde ik negens in plaats van zevens, men vond mij een