Log in
‘Ieder mens doet aan psychologie’ aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering Linda van den Dikkenberg, levensverhalen verzamelaar, oprichter Story Supply.
Geertje Kindermans

Ik leerde Barbara Schouten kennen op de redactie van de tv-programma’s All you need is love en Love is in the air. We werkten als (eind)redacteur en deden research naar alle verhalen die worden opgestuurd. Het opbellen en doorvragen naar iemands levensverhaal ging me goed af, mensen willen al snel hun verhaal aan me kwijt. En ik wil altijd weten wat mensen beweegt en vraag door. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat hij recruiter is, vraag ik: ‘Maar wat doe je dan precies? Hoe ziet je dag eruit? Zit je op kantoor?’ Ik moet het beeldend voor mezelf maken, zo’n functieomschrijving zegt me niet zoveel.

In de (levens)verhalen van mensen ben ik op zoek naar dingen die me ontroeren. Dat hoeft niet altijd groot te zijn. Ik interviewde ooit iemand wier ouders waren overleden. We gingen familiefoto’s bekijken terwijl ze over haar leven vertelde. Ik werd niet zozeer ontroerd door de verhalen over de grote momenten