Log in
De waarde van geld zit voor een belangrijk deel in ons hoofd. We liegen en bedriegen vanwege geld, er worden moorden voor gepleegd. Raar daarom dat de wereld van het geld en van de psychologie zo gescheiden zijn. Toch lijkt dat te veranderen. In dit nummer een paar voorbeelden. Zo beschrijft economisch psycholoog Fred van Raaij hoe economie lang werd beschouwd als rationele wetenschap, maar dat daarmee veel economisch gedrag niet verklaard kan worden. Met behulp van psychologische theorieën is het vaak beter te begrijpen.
Geertje Kindermans

Kilian Wawoe pleit er in een forumdiscussie voor de bonus in de financiële sector af te schaffen. Niet zozeer omdat hoge bonussen moreel verwerpelijk zouden zijn, maar omdat ze domweg niet leiden tot betere prestaties. Gedrag sturen via geld is nog niet zo makkelijk. Zo klinkt het logisch om in een restaurant medewerkers die de meeste producten verkopen extra te belonen. Maar misschien is dat geenszins wat je wilt, omdat vervolgens menig klant geïrriteerd het restaurant verlaat en nooit meer terugkomt.

Bestuurders van financiële instellingen worden doorgaans op financiële targets afgerekend. Een hoge omzet, dan heb je het goed gedaan. Maar het is nu duidelijker dan ooit dat er beter naar gedrag van medewerkers en de cultuur binnen de organisatie gekeken moet worden. De problemen die er nu spelen met banken en verzekeraars hebben daarmee te maken. Alweer komt psychologie om de hoek kijken. Mirea Raaijmakers en Wieke Scholten, beiden als psycholoog werkzaam bij dnb, vertellen