Log in
Ieder mens doet aan psychologie aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering plastisch chirurg Erik Laban.
Geertje Kindermans

Er zijn meer vormen, maar bij plastische chirurgie denken we doorgaans aan de cosmetische variant daarvan; patiënten die zich aan een kenmerk van hun uiterlijk storen, dat willen laten verhelpen, maar geen functioneel probleem hebben. Ze komen uit eigen beweging en betalen de behandeling zelf. Met deze patiëntengroep houdt plastisch chirurg Erik Laban zich voornamelijk bezig.

Via de site van de Veldhuis Kliniek kunnen mensen zich aanmelden. Ze vullen een korte vragenlijst in, op grond waarvan wordt een grove selectie gemaakt. Als ze medisch niet geschikt zijn voor een plastisch-chirurgische operatie, vallen ze in die fase al af. De overige patiënten worden uitgenodigd voor het spreekuur.

Het spreekuur is een heel belangrijk moment, benadrukt Laban. ‘Het succes van de ingreep hangt voornamelijk af van een goede selectie. En met succes bedoel ik: of de patiënt tevreden is, want daar gaat het om.’

BDD

Op het spreekuur ziet Laban zijn patiënten voor het eerst.