Lees verder
Gz-psycholoog in haar eigen praktijk: Psychologiepraktijk Drakovac
Nederlands Instituut van Psychologen

‘Sinds januari dit jaar heb ik een eigen praktijkruimte en werk ik helemaal voor mezelf. Vorig jaar was ik daar al één dag in de week mee begonnen. Ik werk via Stichting 1nP (landelijk netwerk van vrijgevestigde professionals in de geestelijke gezondheidszorg, red.) Via hen kan ik bijvoorbeeld van een elektronisch patiëntendossier gebruik maken.

Het idee om een eigen praktijk te beginnen had ik al langer. Het leek me fijn de regie te hebben, zelf je dag in te plannen en enkel cliënten aan te nemen waarvan je denkt dat je ze kunt helpen. Hiervoor heb ik onder meer bij i-psy en PsyQ gewerkt. De problematiek van sommige cliënten was zo zwaar, dat ze niet altijd opknapten van een behandeling. Het was lastig daar voldoening uit te halen.

Nu neem ik cliënten met allerlei soorten problematiek aan – denk aan angst, depressie, trauma, adhd – maar wel vooral als ze nog enigszins functioneren. Daarnaast behandel ik graag in het Engels, of in het Bosnisch, mijn moedertaal, of in het Servo-Kroatisch. In mijn hele loopbaan behandel ik altijd wel een of twee cliënten in het Bosnisch of Servo-Kroatisch. Ik vind het ook leuk om in het Engels te kunnen behandelen omdat niet alle psychologen dat doen. De expats die ik behandel worstelen vaak met dezelfde dingen. Ze willen hier integreren en een leven opbouwen, maar dat gaat minder makkelijk dan verwacht. Het kost tijd om hier vriendschappen op te bouwen, volwassenen hebben immers vaak al een vriendenkring en nodigen expats niet snel uit. Ik probeer deze cliënten aan te sporen contacten te leggen, zich bij een sportclub aan te sluiten, vrijwilligerswerk te doen, in een buurthuis te gaan werken…

Doorgaans zie ik zeven cliënten op een dag, soms online, maar meestal in mijn praktijk. Ik probeer een uur te pauzeren tussen de middag. Aan het begin was het natuurlijk opstarten, maar inmiddels heb ik al een wachtlijst. Soms maak ik illustraties tussendoor. Dat doe ik sinds een tijdje via mijn tablet. Dat is heel praktisch, je hebt geen rommel en je kunt het overal doen. Ik maak illustraties van foto’s die mensen kunnen opsturen via mijn website. Vaak lever ik dan een digitaal bestand aan en dan kunnen klanten daarmee doen wat ze willen.

Over het algemeen bevalt het al heel goed om als zelfstandige te werken. Ik voel me niet alleen. Hier in het gebouw werkt ook een bevriende psychotherapeut en via 1nP hoor ik bij een team. Ik zorg, qua ontwikkeling, bewuster voor mezelf, zo heb ik me nu bijvoorbeeld aangemeld voor leertherapie. Ik moet echt op mezelf bouwen. Dat is een risico, maar het geeft me ook kracht om alles helemaal zelf te kunnen.

Een van de leukste dingen aan voor jezelf werken vind ik misschien wel het in de ochtend binnenkomen, op je eigen plekje, met mijn roze stoel, haha.’