Log in
Ieder mens doet aan psychologie, aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende subdisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering journalist Frénk van der Linden.
Geertje Kindermans

Een goed interview voegt iets toe aan wat mensen al weten, het moet nieuws bevatten over de persoon in kwestie of het moet een nieuw licht op hem werpen, vindt interviewer Frénk van der Linden. Behalve dat hij journalist is voor de Volkskrant, heeft hij voor tal van tijdschriften gewerkt en verschijnt hij met regelmaat op tv. ‘Een goed vraaggesprek is het tegendeel van de bekende anekdotes herhalen. Om zo’n verhaal te maken, is een goede voorbereiding belangrijk. Je moet je huiswerk doen, want geïnterviewden – zeker politici en ondernemers – hebben vaak grote belangen en zullen niet vrijwillig alles onthullen,’ stelt hij.

Van der Linden leest alles over degene die hij wil portretteren, spreekt mensen om die persoon heen en op grond daarvan vormt hij een hypothese die hij in het gesprek met de geïnterviewde wil toetsen. Zoals in de documentaire De twee gezichten van Aboutaleb die hij samen met Piet