Log in
‘Schildpaddennekje’ – als lid van de generatie lieve beeldbuiskinderen had ik er niet eerder van gehoord. Redacteur Jeroen van Goor noemt dit woord in zijn stuk over problematisch sociale mediagebruik onder jongeren. Ongezond gebruik daarvan zou namelijk – naast vele psychische effecten – kunnen leiden tot vergroeiing van de nek, een aandoening die steeds vaker opduikt onder de generatie lieve beeldschermkinderen. Een mens is nooit te oud om te leren, ik heb me voor het nieuwe jaar dan ook voorgenomen zo recht mogelijk op mijn smartphone te kijken.
Vittorio Busato

Een nieuwe jaargang, de 54e inmiddels, vormt doorgaans aanleiding voor enkele veranderingen. De rubriek ‘Eens psycholoog, altijd psycholoog’ leggen we voorlopig (of definitief) op de plank. Redacteur Geertje Kindermans trapt dit nummer af met de nieuwe rubriek ‘Veni, Vidi, Vici’. Daarin lichten onderzoekers, die een gelijknamige beurs van de Nederlandse Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben gekregen, hun gestarte onderzoek of onderzoekslijn toe. In deze eerste aflevering vertelt Jasper de Groot over zijn onderzoek naar angstzweet – iets dat hier op de redactie echt nooit te ruiken is als we weer een nieuw nummer naar de drukker sturen.

Komende jaargang is Angélique Cramer de nieuwe columnist. Cramer zat eerder in de Redactieraad van De Psycholoog en verzorgde de onregelmatig verschenen rubriek ‘De Gereedschapskist’. Zij is van plan, zo belooft ze in het interview in dit nummer, zich in haar columns kwetsbaar op te stellen en eigen worstelingen als wetenschapper niet te schuwen. Haar eersteling is beslist veelbelovend.

Over de Redactieraad