Log in
Tweederde van de psychologische onderzoeken wordt niet gerepliceerd, aldus Science eind augustus. Deze weinig verrassende bevinding werd massaal opgepikt door (inter)nationale media.
Vittorio Busato

Toeval bestaat niet, maar toevallig publiceren wij nu net een replicatiestudie van een onderzoek uit datzelfde Science dat zou hebben aangetoond dat je van het lezen van literatuur empathischer wordt. Bij mijn weten is dit de eerste replicatiestudie in De Psycholoog. Pikant detail: Science wees deze studie onlangs af – en illustreert dat niet juist het replicatieprobleem in de psychologie?

Dit issue wijkt sowieso wat af van de nummers die u doorgaans op uw deurmat vindt. De oud-redacteuren Karel Soudijn, Giel Hutschemaekers en Harald Merckelbach blikken ieder in een persoonlijk essay terug en vooruit op hun tijd bij dit maandblad. De laatste speelt bovendien een opvallende rol bij de verkiezing voor de Nobelprijs voor de Psychologie die voor dit Abrahamsnummer was uitgeschreven – en waarvan ik in de wandelgangen vernomen heb dat die door Science gerepliceerd gaat worden.

Stevig stelling nemen Henk Geertsema en Polli Hagenaars in een forumstuk naar aanleiding van het Hoffman-rapport over de