Log in
Femke Nijboer , universitair docent aan de universiteit Leiden, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Instituut Psychologie, Gezondheids, Medische- Neuropsychologie.
Geertje Kindermans

Ik heb functieleer gestudeerd in Groningen, met een minor neuro- en biopsychologie. Na mijn afstuderen wist ik niet goed wat ik verder wilde doen, ik wist alleen dat ik naar het buitenland wilde.

Ik vroeg mijn oom Ad Aertsen om raad. Hij is professor in de neurobiologie en biofysica aan de Universiteit van Freiburg. Hij adviseerde me om eens met Niels Birbaumer te praten, een Oostenrijkse hoogleraar Psychologie en Neurobiologie die betrokken is bij veel interessant onderzoek. Omdat die mijn oom Ad kende, kreeg ik een uitnodiging. Birbaumer gaf zijn medewerkers de opdracht me een week lang mee te nemen naar verschillende projecten, over onderwerpen als het gehoor en coma en diagnose van bewustzijn en pijnonderzoek.

De laatste dag kon ik mee naar een man met locked-in-syndroom. Locked-inpatiënten zijn helemaal verlamd, maar cognitief is alles intact. Deze man was vroeger advocaat geweest, hij was nog steeds bezig met het recht. Zijn hele huis stond vol boeken, er hingen kunstposters