Log in
Wat is lijden en hoe kunnen we er het beste mee omgaan? Op het symposium Leren Lijden, dat congres organisatie Lemion organiseerde rondom het gelijknamige boek van Martin Appelo, wordt duidelijk dat er verschillende vormen van lijden bestaan en dat iedere vorm een andere aanpak behoeft.
Annemarie Huiberts

Lijden heeft altijd te maken met een discrepantie tussen wat er is en wat je wilt dat er is,’ zegt gedragstherapeut Martin Appelo, de aangewezen persoon voor de openingslezing. Het symposium vindt plaats in congrescentrum De Wereld in de prachtige bossen bij Lunteren, waar een pendelbusje mij heen heeft gebracht. Op deze afgelegen plek zou ook best een instelling voor ongeneeslijk zieken kunnen liggen, want onze op geluk gerichte samenleving houdt volgens Appelo lijden het liefst zoveel mogelijk uit zicht. Toen Appelo eens voorstelde om tijdens het schoolreisje van zijn kinderen een begraafplaats in plaats van het zoveelste pretpark te bezoeken, werd hij uit het organisatiecomité gezet.

Behalve in zijn eigen praktijk is Appelo ook nog werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en in psycho-oncologisch centrum Het Behouden Huys. Met name op die laatste plek wordt hij geconfronteerd met existentieel lijden, lijden dat alles ter discussie stelt. ‘Onze instinctieve reactie is dan om te vluchten of te vechten,’ legt Appelo