Tot op heden is in Nederland de functie van de psycholoog in de zorg rond de bariatrische patiënt niet of nauwelijks omschreven, hoewel in de multidisciplinaire ‘Richtlijn Obesitas’ alsook in de ‘Richtlijn Bariatrische chirurgie’ het belang van de psycholoog voor diagnostiek en behandeling wordt onderstreept (cbo, 2008; NVvH, 2011). De huidige richtlijn wil als monodisciplinaire richtlijn in deze leemte voorzien. Zij is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Werkgroep Bariatrische Psychologie (nwbp). De nwbp is in 2007 opgericht vanuit het idee om de zorg voor de bariatrische patiënt in het algemene ziekenhuis te borgen en uniformeren. In 2012 heeft een deel van de werkgroep plaatsgenomen in de richtlijncommissie. In totaal hebben er dertien gezondheidszorg- en klinisch psychologen uit negen verschillende ziekenhuizen actief meegewerkt aan de richtlijn. Vervolgens is er toenadering gezocht met andere partijen die zich buiten het algemene ziekenhuis bezighouden met psychologische zorg rond de bariatrische chirurgie. Dit heeft erin geresulteerd dat een afgevaardigde van de Nederlandse Obesitas Kliniek
Over de auteur
Dr. Chris Hinnen is als klinisch psycholoog verbonden aan het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam.
Dr. Peter Daansen is als klinisch psycholoog werkzaam bij PsyQ/Nederlandse Obesitas Kliniek in Den Haag.
Drs. Sjoerd Salet werkt als klinisch psycholoog bij Atrium Medisch Centrum in Heerlen.
‘Psychosezorg in Nederland moet beter’
Mensen met een psychose moeten vaker cognitieve gedragstherapie en meer somatische screening krijgen, daarvoor pleit klinisch…
Directe verwijzing naar medische psychologie zeer effectief
Somatisatie en psychische klachten kunnen medische behandeling flink bemoeilijken. De medisch specialist heeft daarvoor expertise binnen…
Antoinette Busch, Gerdien Schuitemaker, Paul Felix, Theo Bakker
Over de grenzen van het beroepsgeheim
Moet een echtgenoot geïnformeerd worden over de behandeling van zijn vrouw? José wil niet dat haar…
Henk Geertsma