Log in
Ieder mens doet aan psychologie aldus wijlen Bert Duijker, de Amsterdamse psycholoog die ooit verantwoordelijk was voor de indeling van het vakgebied in verschillende sudisciplines. Hoe doen niet-psychologen die dag in dag uit met mensen werken aan psychologie? In deze aflevering boekhandelaar Walter Jansen van Jansen & De Feijter in Velp.
Geertje Kindermans

Boekhandels hebben het moeilijk. Maar Walter Jansen van boekhandel Jansen & De Feijter in Velp lijkt een uitzondering. In tijden van crisis in het boekenvak bouwde hij zijn winkel uit, werd hij boekhandelaar van het jaar (in 2014, en dat ben je voor het leven). Én hij opende een nieuwe boekhandel in Arnhem: ‘t Colofon. Hoe kan dat nou?

Aanvankelijk ging het helemaal niet zo goed, legt hij uit in het petit café van zijn boekhandel in Velp. Na negen succesvolle jaren, kwam de winkel vanaf 2008 in een neerwaartse spiraal terecht. Hij moest zelfs de boekhandel in het naburige Oosterbeek – waarvan hij ook eigenaar was – sluiten.

Losser denken

‘We hoopten lang dat het wel zou overtrekken. Daarna voelden we langzaam paniek opkomen,’ zegt hij. ‘Alles wat we hadden opgebouwd, dreigden we kwijt te raken.’

Uiteindelijk kwam toch de omslag, alleen was dat geen omslag in de markt, maar in het eigen hoofd. Jansen ging ‘losser denken’: ‘Het heeft geen